Medis

header apotheek lade  - innovia curis

De gebruiksvriendelijke applicatie zorgt ervoor dat preparaten ’voortdurend’ geïdentificeerd kunnen worden. Preparaten zijn medicijnen gemaakt van verschillende ingrediënten die onder beschrijving en voorschrift van een arts aan patiënten worden gegeven. Het kan zijn dat een apotheker de preparaten maakt, maar in de praktijk van alle dag komt het ook voor dat een verpleegkundige of een arts een preparaat vervaardigt. De applicatie herkent grondstoffen van preparaten op basis van de voorhanden zijnde productcode. De apotheker blijft met de applicatie verantwoordelijk voor het eindresultaat maar heeft de werkzaamheden gedelegeerd. Controle en toezicht zijn op deze manier volledig geborgd.

medis schema - innovia curisDe applicatie kan protocollen bevatten, aangemaakt en goedgekeurd door apothekers, die gebruikt worden door verpleegkundigen, ingrediënten kunnen worden gescand waarmee een voortdurende controle op handelingen in het proces ontstaat. Daarnaast biedt de applicatie, door het vastleggen van gegevens, de mogelijkheid om het leerproces van elke verpleegkundige te ondersteunen. De handelingen moeten vaak onder stress en druk worden uitgevoerd, de applicatie gaat daarbij zo te werk dat, als een verpleegkundige wordt afgeleid, ze snel weer weet waar ze verder moet, berekeningen snel kan terugvinden en voorbereidingshandelingen kan afsluiten met het printen van een label om de aangemaakte preparaten van een sticker te voorzien. Identificatie van preparaten is hiermee een transparante en controleerbare taak geworden die met plezier wordt uitgevoerd. Dé manier om dit soort tijdelijke geneesmiddelen te beheersen.

De huidige versie van de applicatie kan medicijnen scannen en herkennen daarnaast wordt er een label geprint voor tijdelijke preparaten die hiermee identificeerbaar zijn geworden. In de eindfase van de ontwikkeling zal de applicatie automatisch berekeningen kunnen uitvoeren en bijhouden welke routine een verpleegkundige met welke berekeningen heeft zodat BIG registratie kan worden onderbouwd met praktijkgegevens. Het behoort ook tot de mogelijkheden gebruik te maken van de verzamelde gegevens door het systeem binnen de infrastructuur van de zorginstelling te brengen. Het systeem is er nu echter op gericht dat de unit stand alone kan werken zonder connectie met software van buitenaf. De unit is snel inzetbaar en kan zo uit de doos worden ingezet op de medicatiecart, in de (satelliet) apotheek of in de medicatiekamer.

Door inzet van de applicatie neemt de werkdruk af, en daarmee wordt de kans op fouten geminimaliseerd bovendien neemt de veiligheid van de patiënt hiermee toe.